Hoogsensitief

Hooggevoeligheid is een aangeboren eigenschap waarbij iemand meer dan gemiddeld gevoelig is voor indrukken en prikkels.

Je hooggevoelig kind merkt meer signalen en details op. Alle indrukken worden uitgebreider en intensiever gefilterd dan bij de gemiddelde mens. 15 tot 20 procent van de mensen is hooggevoelig. Hooggevoeligheid is iets waar je de laatste tijd steeds meer over hoort, het is er echter altijd al geweest. 

Alleen niet onder deze term. Het valt nu meer op omdat het tempo waarop wij leven en de ontwikkelingen zo ontzettend snel gaan. En dat zorgt voor meer overprikkeling. Hooggevoelige personen vallen dus nu gewoon meer op dan voorheen.

de haan kindercoaching hoogsensitief hoog gevoelig

Ontprikkelen

Ik zou graag samen met jouw kind kijken, hoe we deze gevoeligheid om kunnen buigen naar een kracht in plaats van een last. Je kind weet soms niet helemaal wat er gebeurd, of waardoor het zo overprikkeld is. Uitleg en oefeningen hiervoor kunnen helpend zijn. 

 

Ik kijk met jullie mee hoe je kind weer kan “ontprikkelen” en hoe je deze momenten kunt inplannen in een gezinsleven. Daarnaast is het goed om van elkaar te weten welke signalen er zijn als overprikkeling dreigt te ontstaan.

 

Door te erkennen dat je kind hoogsensitieve kenmerken heeft, het herkennen van de signalen hiervan, is het begin al gemaakt.

hoogsensitief

Elaine Aron is de pionier op het gebied van hooggevoeligheid. Zij noemt twee kenmerkende aspecten van een hooggevoelig kind: ‘de neiging veel op te merken’ en ‘diep te reflecteren alvorens te handelen’.

Kenmerken:

 

 

Herkent u uw kind hierin en kunt u hulp gebruiken? Neem vrijblijvend contact met mij op.